vpiona

  • ۰
  • ۰

مقاله پرتودهی مواد غذایی اشعه دادن

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت

تعداد صفحات: 19

پرتودهی مواد غذایی (اشعه دادن)

تحقیقات در زمینه استفاده از اشعه یونیزه بلافاصله بعد از جنگ جهانی دوم آغاز گردید در آن زمان تصور می شد که اشعه می تواند تکنیک بسیار مناسبی برای حفاظت از مواد غذایی باشد. متاسفانه امیدها به طور کامل برآورده نگردید و امروه تعداد محدودی از فرآورده های غذایی وجود دارند که برای افزایش عمر نگهداریشان، از اشعه استفاده می شود. از جمله اشکالاتی که این روش دارد آن است که بعضی از محصولات که در معرض تابش اشعه قرار می گیرند نوعی طعم نامطبوع پیدا می کنند. این طعم عموماً نامطلوب بوده و برای مصرف کنندگان غیر قابل قبول است.

برخی از جنبه های فناوری اشعه دهی مواد غذایی

اشعه دهی مواد غذایی نوعی روش فیزیکی برای فرآوری محسوب می شود که شامل قراردادن ماده غذایی بسته بندی شده در برابر اشعه های گاما، اشعه X و الکترون می باشد.

منابع اشعه

مواد غذایی معمولاً با اشعة گاما و از طریق یک منبع رادیوایزوتوپ، الکترون ها و یا اشعه X تولید شده از طریق یک شتاب دهندة الکترونی اشعه دهی می شوند. منابع مشابهی برای سترون کردن ادوات مصرفی پزشکی با اشعه استفاده می شوند. بیش از 170 ابزار اشعه دهی تجاری در سراسر جهان برای اشعه دهی لوازم پزشکی به کار می روند. حدود یک سوم از این تجهیزات به صورت چند منظوره عمل می کنند و بدین ترتیب می توان محصولات غذایی را نیز فرآوری نمود. اگرچه، برای تولید اشعه های یونیزة مختلف باید از ابزار متفاوتی استفاده کرد، اما تغییرات شیمیایی که در اثر تشعشعات یونیزة مختلف ایجاد می شوند یکسان هستند. تنها اختلاف عملی مربوط به قدرت نفوذ آن ها، مقدار و تراکم ماده غذایی قابل فرآوری با اشعه می باشد. رادیوایزوتوپی که در اغلب طریق اشعه دهی کبالت طبیعی (59) در کانادا تولید می گردد. سزیم 137 حاصل از سوخت های هسته ای مصرف شده را می توان جانشین منبع رادیوایزوتوپ نمود. البته، در حال حاضر مصرف گسترده ای ندارد. جنبه های اقتصادی فرآوری با اشعة گاما قابل رقابت با سایر روش های فرآوری مواد غذایی می باشند.

شتاب دهنده های تجاری الکترون، پرتوهای الکترونی را با سطح انرژی مورد قبول قوانین اشعه دهی مواد غذایی تولید می کنند. البته الکترون ها به طور عمقی در مواد اشعه داده شده نفوذ نمی کنند. پرتوهای الکترونی در فلزات سنگین توقف کرده و اشعة X تولید می نمایند. این اشعه نفوذپذیری زیادی دارد، اما قسمت عمدة انرژی پرتو به صورت گرما در فلز از بین می رود. برای تجهیزات تجاری با ظرفیت بالا کل سرمایه لازم و هزینه هر یک از قسمت ها تقریباً برای پرتودهی های الکترونی و کبالت 60 یکسان است.

شتاب دهنده های اکترونی معمولاً برای اشعه دهی لایه های نسبتاً نازک مواد استفاده می شوند. جهت کنترل کیفیت ترجیحاً تابش الکترون را از یک طرف انجام می دهند زیرا هنگامی که به محصول تنها از یک طرف اشعه داده می شود برای آشکار سازی که در پشت محصول قرار دارد امکان کنترل مداوم و اطمینان از نفوذ پرتو به داخل محصول فراهم می گردد. حداکثر ضخامت محصولی با چگالی واحد نظیر آب باید 3/3 سانتی متر باشد (20) . حداکثر انرژی الکترون ها و تشعشعات X در اشعه دهی مواد غذایی باید به ترتیب 10 و 5 میلی الکترون ولت باشد تا واکنش های هسته ای را در محصولات اشعه داده شده محدود کند، زیرا این واکنش ها سبب رادیواکتیوشدن ماده غذایی می شوند. میانگین انرژی اشعة گامای کبالت60، 25/1 میلی الکترون ولت می باشد که پایین تر از حد تعیین شده است. پژوهش ها نشان می دهد که رادیواکتیویته ایجاد شده در این سطوح انرژی از رادیواکتیویته طبیعی مواد غذایی که به سبب 40K و 14C ایجاد می شوند کمتر است. علاوه بر آن، فعالیت ایجاد شده در طی 24 ساعت اولیه پس از اشعه دهی با فاکتور تجزیه بین 20-10 به سرعت از بین می رود. رادیواکتیویته طبیعی در طول زمان نگهداری مواد غذایی چندان کاهش نمی یابد (9). اگر ضخامت محصول کم و ظرفیت ورودی آن زیاد باشد تجهیزات پرتوهای الکترونی مزایای اقتصادی بیشتری نسبت به اشعه دهی با کبالت 60 خواهند داشت. همچنین، منبع اشعه X را می توان هنگامی که مورد استفاده نیست خاموش نمود، اما منبع کبالت 60 را حتی هنگامی که مورد استفاده قرار نمی گیرد باید همچنان روشن نگاه داشت تا خود از بین برود. اندازه منبع با دوز اشعه دهی و سرعت ورودی افزایش پیدا می کند و از رابطة ذیل به دست می آید (20) .

در این رابطه S اندازه منبع (kw)، X سرعت ورودی (Kg/h)، D شدت دوز (KGy) و F جزئی از انرژی اشعه است که معمولاً به طور مؤثری جذب می شود. میزان F به طرح هندسی دستگاه پرتویابی، شکل محصول و چگالی آن بستگی دارد. ارزش F در اغلب موارد برای شتاب دهندة الکترونی، کبالت 60 یا تجهیزات اشعة X به ترتیب 40/0 ، 25/0 و 05/0 می باشد(20). اندازة منابع کبالت 60 معمولاً برحسب کوری یا بکورل (Bq) اندازه گیری می شود:

مطالعات تطبیقی در مورد اثرات تشعشعات گاما و پرتوهای الکترونی، برای طراحی واحدهای اشعه دهی و ایجاد شرایط اشعه دهی مواد غذایی بسیار مهم هستند. بر پایة نتایج مطالعات بی شماری که در زمینة اثرات تطبیقی تشعشعات گاما و پرتوهای الکترونی، شدت بالای دوز اشعه دهی یا شدت پایین دوز اشعه دهی صورت گرفته است می توان گفت که اثرات بیولوژیکی پرتوهای الکترونی بر میکروارگانیسم ها و حشرات کمی









سایر محصولات :
مقاله پرتودهی مواد غذایی اشعه دادن

مقاله پرتودهی مواد غذایی اشعه...

تحقیق در مورد شهید محمد على رجایى

تحقیق در مورد شهید محمد على رجایى...

پرسشنامه پذیرش اجتماعی

پرسشنامه پذیرش اجتماعی...

مقاله. پایداری سدهای خاکی در برابر زلزله

مقاله. پایداری سدهای خاکی در برابر...

پاورپوینت در مورد اصول اساسی فارماکولوژی

پاورپوینت در مورد اصول اساسی فارماکولوژی...

پرسشنامه صرفه جویی

پرسشنامه صرفه جویی...

مقاله. پاپیروس

مقاله. پاپیروس...

آزمون عزت نفس کوپر اسمیت

آزمون عزت نفس کوپر اسمیت...

تحقیق در مورد شهر اهواز

تحقیق در مورد شهر...

مقاله. پاسخ های هورمونی نسبت به فعالیت های ورزشی و تمرینات جسمانی

مقاله. پاسخ های هورمونی نسبت...

پاورپوینت در مورد استاندارد حسابداری شماره 1

پاورپوینت در مورد استاندارد حسابداری...

پرسشنامه بررسی نگرش مردم در مورد بیماران روانی

پرسشنامه بررسی نگرش مردم در مورد...

مقاله. پارسَه تخت جمشید Persepolis

مقاله. پارسَه تخت جمشید...

تحقیق در مورد شهر الکترونیک

تحقیق در مورد شهر الکترونیک...

پرسشنامه رضایت مندی کارکنان

پرسشنامه رضایت مندی...

پاورپوینت در مورد اشکال دارویی و محاسبات دوزاژ دارویی

پاورپوینت در مورد...

پرسشنامه ناتوانی در بیان احساسات با استفاده از کلمات

پرسشنامه ناتوانی در بیان احساسات با...

تحقیق در مورد شهادت سرلشگر خلبان عباس بابایی

تحقیق در مورد شهادت سرلشگر خلبان...

مقاله. پارس و تاسیس دولت هخامنشیان در بختیاری

مقاله. پارس و تاسیس دولت...

پرسشنامه میزان اضطراب

پرسشنامه میزان اضطراب...

مقاله. پاتوفیزیولوژی

مقاله. پاتوفیزیولوژی...

پاورپوینت در مورد اسپکتروفتومتر در بیوشیمی

پاورپوینت در مورد اسپکتروفتومتر...

کارآموزی معماری 45 ص

کارآموزی معماری 45 ص...

تحقیق در مورد شناسایی گونه

تحقیق در مورد شناسایی گونه...

پرسشنامه بررسی رابطه بین بیکاری و افسردگی جوانان

پرسشنامه بررسی رابطه بین...

مقاله. طرح استفاده فراگیر از سیستم عامل لینوکس در کشور

مقاله. طرح استفاده فراگیر از...

نگاهی اجمالی به اهمیت اجتماعی ورزش 15ص

نگاهی اجمالی به اهمیت اجتماعی ورزش...

پرسشنامه شخصیت آیزن

پرسشنامه شخصیت آیزن...

کارآموزی مرکز کامپیوتر دانشگاه آزاد شیروان 60 ص

کارآموزی مرکز کامپیوتر...

تحقیق در مورد شناسایی رنگ ها

تحقیق در مورد...

پاورپوینت در مورد ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی

پاورپوینت در مورد ارزیابی...

مقاله. سید حسن مدرس

مقاله. سید حسن مدرس...

پرسشنامه سلامت روان با پذیرش اجتماعی

پرسشنامه سلامت روان...

دانلود فایل روت گوشی سامسونگ گلکسی اس 7 مدل Samsung Galaxy S7 SM_G930L در آندروید 7 با لینک مستقیم

دانلود فایل روت گوشی سامسونگ گلکسی اس...

مقاله. سید جلال آل احمد،

مقاله. سید جلال...

پرسشنامه خود انگاره

پرسشنامه خود انگاره...

تحقیق در مورد شناخت خود

تحقیق در مورد شناخت خود...

پاورپوینت در مورد ارزیابی و آشنایی با فناوری wimax

پاورپوینت در مورد ارزیابی...

مقاله. سیب زمینی

مقاله. سیب زمینی...

پرسشنامه خودپنداره راجرز

پرسشنامه خودپنداره راجرز...

کارآموزی مخابرات دکتر حسابی 81 ص

کارآموزی مخابرات دکتر حسابی 81 ص...

تحقیق در مورد شناخت انواع هیجانات و مهارتهای سازگاری با آنها

تحقیق در مورد شناخت...

مقاله. سیاهک ذرت

مقاله. سیاهک ذرت...

پرسشنامه بررسی اختلال در تصویر جسمی ناشی از اختلالات تغذیه ای

پرسشنامه بررسی اختلال در تصویر جسمی ناشی...

تست شخصیت شناسی

تست شخصیت شناسی...

پاورپوینت در مورد ارزیابی عملکرد سیستم مولتی پلکس خودرو

پاورپوینت در مورد ارزیابی...

کارآموزی کنترل کیفیت M S A S P Cشرکت صنعتی مددرویان 52 ص

کارآموزی کنترل کیفیت...

مقاله. درختان میوه

مقاله. درختان میوه...

تحقیق در مورد شکستگی ها

تحقیق در مورد...

پرسشنامه بک

پرسشنامه بک...

مقاله . اقتصاد بازار و توزیع درآمد
مقاله .کشف یک پروتئین مؤثر در سرطان پستان
مقاله. آنـاتـومـی ابـدومـن (کالبد شناسی شکم)
مقاله.هیپنوتیزم
مقاله. معرفت خدا
مقاله در باره پروین دولت آبادی
تحقیق. زندگینامه نظامی
مقاله. حسد
تحقیق.. پروژة SSADM
مقاله در باره اختلالات متابولیکی در گاوهای شیری
مقاله در باره پروین دولت آبادی
مقاله. قابلیت جوش پذیری و جوشکاری مس و آلیاژهای آن
مقاله درباره تاثیر ورزش بر سیستم قلب و عروق
مقاله در باره اعداد اول در ریاضی
مقاله درباره ورقکاری و برشکاری

کلمات کلیدی :شتاب دهندة الکترونی غذایی اشعه دادن واد غذایی اشعه اشعه دهی واد غذایی پرتوهای الکترونی دهی واد اشعه دادن اده غذایی اشعه داده دوز اشعه یلی الکترون غذایی الکترونی الکترون استفاده کبالت انرژی پرتوهای ایجاد تولید
  • ۹۶/۰۷/۲۷
  • آسمان آبی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی